Sunt convinsă că foarte mulți dintre dumneavoastră nu erau familiarizați cu noțiunea de regresie a somnului până să apară prichindelul cel mic în viețile dumneavoastră care să vă anime zilele și să vă obosească nopțile. Regresia somnului este o noțiune din ce în ce mai des întâlnită în discuțiile dintre părinți pe diverse bloguri sau site-uri de socializare și reprezintă una din principalele probleme cu care aceștia se confruntă în primele luni de viață ale micuților.
Ce este regresia somnului?
Regresia somnului reprezintă o perioadă de timp (aproximativ 3 până la 6 săptămâni) când bebelușul sau copilul mic care a dormit bine până în acel moment, începe brusc să se trezească noaptea, să doarmă în reprize scurte sau să sară peste somnul de zi fără un motiv aparent. Regresiile somnului pot include somnuri mai scurte, agitație extremă la somn sau la culcare, luptă împotriva somnului și treziri frecvente noaptea.
Când apare regresia somnului?
Fiecare copil este diferit, ceea ce înseamnă că ce este adevărat pentru bebelușii prietenilor dumneavoastră este posibil să nu fie adevărat pentru propriul copil deoarece un copil nu seamănă cu altul. Unii copii își pierd obiceiurile de somn în timpul puseelor de creștere, în timp ce alții nu.
Având în vedere și ținând cont de faptul că fiecare copil este unic, studiile au arătat că există câteva vârste la care o mare parte din copii pot trece printr-o regresie a somnului:
- 4 luni
- 6 luni
- 8-10 luni
- 11-12 luni
- 1 an și 3 luni
- 1 an și 6 luni
- 2 ani
Regresia somnului la 4 luni
Dacă până la vârsta de 4 luni copilul dumneavoastră nu a avut probeme cu somnul, începând cu această vârstă, din păcate, se produc schimbări permanente în programul de somn al copilului dumneavoastră; mai exact el nu va mai adormi atât de repede ca până acum și nici în orice loc sau condiție.
Regresia somnului la vârsta de 4 luni are la bază două evenimente majore:
1. ceasul biologic al micuțului dumneavoastră se maturizează- organismul va funcționa mai bine în condiții de program; dacă în timpul zilei copilul nu beneficiază de un somn bun calitativ, sau stă treaz mai mult decât este limita, somnul de noapte va suferi.
2. copilul începe să aibe așteptări la nivel mental- adică dacă micuțul dumneavoastră este obișnuit să adoarmă într-un anume fel (cărucior, mașină, în brațe) se așteaptă să se găsească în aceleși condiții și la trezire.
Trezirile nocturne la această vârstă pot avea mai multe cauze de care dumneavoastră, ca părinți, trebuie să țineți cont:
– oboseala acumulată în timpul zilei;
– lipsa unui program de somn în timpul zilei;
– eurpți dentare;
– gălăgia din mediu când copilul doarme în timpul zilei;
– somnul de zi se realizează spre seară, astfel sunt puține ore între somnul de zi și somnul de seară;
– condițiile de mediu în care se realizează somnul micuțului: este prea frig sau prea cald.
Regresia somnului la 4 luni are la bază o schimbare la nivel cerebral, ceea ce înseamnă că problema trezirii peste noapte nu va dispărea de la sine, ca în cazul celorlalte etape despre care vom vorbi. Însă, drag părinți, nu vă îngrijorați deoarece aveți posibilitatea să-l învățați pe cel mic să-si creeze un nou obicei de somn adecvat acestei etape de vârstă, creștere și dezvoltare. Iată câteva sfaturi pentru a depăși această perioadă mai ușor:
– este foarte important ca micuțul dumneavoastră să aibe un program de somn: o oră fixă de culcare și o oră fixă de trezire;
– formați pentru copilul dumneavoastră mici ritualuri care să prevestească somnul: băița de seară, masajul cu uleiuri esențiale, citirea unei povești;
– acordați o atenție sporită mediului în care doarme micuțul: camera trebuie să aibe o temperatură potrivită , să nu fie nici prea cald, nici prea frig, să fie o cameră liniștită, cu un mediu ambiant plăcut, ideal ar fi să fie întuneric în cameră dacă cel mic adoarme cu dificultate.
Regresia somnului la 6 luni
Studiile au arătat că în jurul vârstei de 6 luni problemele din timpul somnului nu reprezintă o adevărată regresie a somnului ci se datorează, mai degrabă, puseelor de creștere. La vârsta de 6 luni, copilul are nevoie de 11-12 ore de somn în timpul nopții și de 2-3 ore de somn în timpul zilei. Unii bebeluși vor dormi mai mult ziua și mai puțin noaptea; cum spuneam, fiecare copil este unic.
Cel mai frecvent, copiii la 6 luni prezintă treziri nocture deoarece li se face foame, în special dacă este vorba despre un copil alăptat; un alt motiv pentru care copiii de 6 luni s-ar putea trezi peste noapte este refluxul gastro-esofagian.
Dragi părinți, nu vă îngrijorați dacă micuțul dumneavoastră, care până la 6 luni a dormit bine peste noapte, acum începe să se trezească noapta de foame, deoarece copilul începe să devină din ce în ce mai mobil, mai energic, mai agitat, ceea ce reprezintă un consum crescut de energie și o nevoie mai mare de hrană a organismului. În momentul în care se echilibrează aportul energetic cu consumul, micuțul dumneavoastă nu se va mai trezi pe timp de noapte pentru a mânca.
Regresia somnului la 8-10 luni
Este obișnuit ca bebelușii să experimenteze o regresie a somnului în jurul vârstei de 8-10 luni. Studiile arată că regresia somnului la vârsta de 8-10 luni se datorează dezvoltării micuților dumneavoastră; copiii la 8 luni sunt foarte activi și fac multe mișcări; la această vârstă mulți bebeluși învață să se târască, să se tragă în sus, să meargă deabușilea. De asemenea, abilitățile lingvistice se extind rapid, deoarece înțeleg din ce în ce mai mult din ceea ce spuneți în fiecare zi. Aceste salturi mentale pot provoca tulburări de somn pe măsură ce bebelușii încearcă noi abilități sau pur și simplu au o minte ocupată.
O schimbare a programului de pui de somn și schimbarea nevoilor de somn pot fi, de asemenea, un factor în regresia somnului de 8 luni. Copiii de 8 luni încep să rămână treji pe perioade mai lungi în timpul zilei; este perfect normal, nu vă îngrijorați.
Dacă vă întrebați ce este de făcut pentru a combate regresia somnului la 8-10 luni, răspunsul este unul foarte simplu: continuați să urmați orice metodă de antrenament a somnului și rutină pe care ați folosit-o anterior.
Regresia somnului la 11-12 luni
În preajma aniversării primului an de viață, copilul va trece printr-o altă mare schimbare în dezvoltarea sa mentală și va fi gata să exploreze lumea programelor- adică învață că sunt mai multe moduri de a face același lucru.
Regresia somnului de la 12 luni este una dificilă și poate începe la 11 luni și jumătate, cu un vârf de intensitate în jurul vârstei de 12 luni, chiar dacă saltul mental s-a încheiat. Majoritatea copiilor încep să vorbească și să meargă, și din acest motiv par să aibă nevoie de mai puține ore de somn, să refuze unul din cele două somnuri de zi specifice vârstei, să aibă treziri de noapte mai lungi sau e posibil să apară trezirile matinale.
Acest val de treziri de noapte a bebelușului ar trebui să se calmeze odată ce entuziasmul de a face lucruri noi dispare și își dă seama că nu există nicio grabă să exerseze în timpul nopții.
Factori care provoacă regresia somnului la 12 luni sunt:
– mersul: această nouă descoperire le afectează somnul, în special cel de noapte;
– vorbitul: micuțul se poate trezi în timpul nopții și poate repeta cuvintele pe care le-a învățat în timpul zilei;
– anxietatea de separare: apare teama că se va trezi și va fi singur;
– frici nocturne, coșmaruri: pot apărea datorită imaginației lor în continuă expansiune.
Pentru a reuși să depășiți această perioadă cu brio, indicat ar fi să mențineți copilul activ în timpul zilei, să îi mențineți rutina și programul de somn (abateri de la obiceiurile sale pot face să dureze mai mult regresia), să apelați la modalități de liniștire și să vă înarmați cu foarte multă răbdare, deoarece răbdarea este cheia succesului.
ORA | ACTIVITATE |
07:00 | Trezire și mic dejun |
07:30 | Joacă |
09:45 | Rutina de somn |
10:00-11:00 | SOMN 1 |
11:15 | Lapte |
12:00 | Joacă/plimbare |
13:00 | Prânz |
13:45 | Rutina de somn |
14:00-15:00 | SOMN 2 |
15:15 | Gustare |
16:00 | Joacă/plimbare |
18:00 | Cină |
19:15 | Rutina de somn |
19:30 | SOMN DE NOAPTE |
Regresia somnului la 1 an și 3 luni
La vârsta de 15 luni, copilul începe să meargă, iar acest lucru reprezintă un efort suplimentar pentru micuț, efort care îi poate afecta somnul. Alt motiv, la fel de întemeiat, este că pentru majoritea copiilor aceasta este vârsta când are loc tranziția de la două pauze de somn în timpul zilei, la una singură.
În concluzie, micuțul dumneavoastră se poate trezi pe timp de noapte din două motive: fie cele două somnuri din timpul zilei au acoperit nevoia copilului de odihnă, fie este prea obosit seara deoarece încă nu s-a obișnuit cu un sigur somn în timpul zilei.
Regresia somnului la 1 an și 6 luni
La 18 luni copiii încep să își dorască din ce în ce mai multă independență și devin capabili să facă din ce în ce mai multe lucruri singuri. Toate acestea sunt corelate și cu o nevoie mai mare, naturală de a face lucrurile într-un anumit fel sau de a testa limitele pe care nu le-a pus sub semnul întrebării până acum.
Rezultatul este că brusc, copilul nu mai vrea să doarmă ziua, trage de timp seara la culcare pentru a sta cât mai mult treaz, se trezește mai des noaptea sau mai devreme dimineața.
Simptomele regresiei somnului de 18 luni: – creșterea timpului de adormire
– trezirea frecventă noaptea
– plâns în timpul nopții
– părăsirea pătuțului în timpul nopții
Există o tehnică de gestionare a regresiei somnului de 18 luni- aceasta presupune culcarea unui copil atunci când este somnoros, chiar dacă nu vrea să doarmă. Astfel, copilul învață să adoarmă singur. Un studiu din 2016 al sugarilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 luni a constatat că această abordare poate îmbunătăți somnul micuților. Pentru a utiliza această tehnică, părinții trebuie să învețe să recunoască indicii de oboseală ai unui copil. Odată ce copilul este somnoros, este important să-l culci fără întârziere. Dacă ve-ți continua să vă jucați cu el sau să îi citiți povești după acest punct, îl puteți obosi, și, prin urmare, va fi mai puțin probabil să doarmă.
Regresia somnului la 2 ani
La vârsta de 2 ani perioada de veghe devine tot mai lungă, iar copilul va dori să stea mai mult treaz pentru a se putea juca. Pe lângă aceasta, este perioada în care își va muta locul de dormit într-un pat mai mare, iar scutecele vor fi înlocuite de olița. Față de restul tulburărilor de somn, regresia somnului de la 2 ani este mai puțin evidentă, deoarece puterea de a se adapta la noile schimbări este mai mare.
Un alt lucru interesant este că la 2 ani copiii deja au coșmaruri care îi sperie foarte tare și le strică somnul de peste noapte. Important este să respectați aceeași oră de mers la somn în fiecare seară, deoarece în acest mod copilul dumneavoastră nu va fi obosit în ziua următoare.
Regula celor 90 minute la bebeluși
De multe ori culcarea bebelușului este un lucru solicitant pentru părinți, deoarece în ciuda tuturor metodelor aplicate, bebe nu vrea sub nicio formă să doarmă. Polly Moore, director al Sleep Research la California Clinical Trials din San Diego descrie în cartea sa numită ”The Natural Baby Sleep Solution”, o metodă eficientă de a adormi copilul bazată pe ritmul de somn al celor mici. Polly Moore spune că un bebeluș mai mic de 3 luni trebuie să adoarmă la 90 minute de la trezire. În total, el ar avea nevoie de 5-6 perioade de somn pe zi. Practic părinții trebuie să fie atenți la momentul când bebe se trezește. Acelei ore i se adaugă 90 minute, perioadă în care bebe stă treaz. După ce trec 90 minute, copilul trebuie pus, din nou, la somn, fără a fi hrănit sau legănat.
Metoda celor 90 minute a lui Polly Moore spune faptul că un bebeluș trebuie să urmeze acest program de somn pentru a fi sănătos și fericit. Dacă trec mai mult de 90 minute de la trezire, apar tulburări de somn care îl fac pe bebe agitat și morocănos. Tot Polly Moore susține faptul că este total greșit din partea părinților să-și priveze copilul de somn, în speranța că va dormi mai bine noaptea. Ritmul de somn în funcție de vârstă trebuie respectat, tocmai pentru a evita suprasolicitarea. Abia după ce bebelușul trece de vârsta de 3 luni va putea sta treaz mai mult de 90 minute. În funcție de vârstă, copilul va fi gata de somn după 1 ora și jumătate, 3 ore sau poate chiar 4 ore și jumătate.
Necesarul de somn pentru 24 ore în funcție de vârstă | |
4-12 luni | 12- 16 ore de somn |
1-2 ani | 11-14 ore de somn |
3-5 ani | 10-13 ore de somn |
6-12 ani | 9-12 ore de somn |
13-18 ani | 8-10 ore de somn pe noapte |
La ce oră trebuie să meargă copiii la culcare în funcție de vârstă | |
Vârsta | Ora |
2 ani | 19:00 |
3 ani | 19:15 |
4 ani | 19:30 |
5 ani | 19:45 |
6 ani | 20:00 |
7 ani | 20:15 |
8 ani | 20:30 |
9 ani | 20:45 |
10 ani | 21:00 |
11 ani | 21:15 |
12 an | 21:30 |
13 ani | 21:45 |
14 ani | 22:00 |
15 ani | 22:15 |
16 ani | 22:30 |
17 ani | 22:45 |
18 ani | 23:00 |
Sfaturi pentru gestionarea regresiei de somn la copii
1. Puneți copilul la somn la ora potrivită- este important să îl puneți pe micuț la somn la ora potrivită pentru a vă asigura că nu este obosit. Este important să întocmiți un program, o rutină a somnului, de la care să nu vă abateți; stabiliți cu foarte mare grijă orele de somn din timpul zilei, ora de culcare și de trezire, pentru a evita ca cel mic să fie prea obosit seara, sau să nu îi fie somn deloc și să adoarmă foarte târziu.
2. Acordați atenție semnalelor de somn- trebuie să recunoașteți indicii de somn ai copilului dumneavoastră ( cum ar fi faptul că se freacă la ochi, e agitat, cască), astfel încât să îl puteți culca înainte de a fi obosit.
3. Acordați atenție mediului de somn- faptul că diverse obiecte din cameră îi distrag atenția poate fi o problemă când vine vorba de dificultățile întâmpinate la debutul somnului; evitați să fie prea multe jucării în camera copilului, și țineți la distanță sursele de distragere (televizor, telefon). Camera copilului ideal ar fi să fie întunecată și liniștită. Puteți folosi o lampă de veghe.
4. Mențineți rutina de culcare- dacă ați stabilit deja o rutină de culcare, este minunat. Este important să o mențineți, chiar dacă poate părea mai dificil. Nu vă abateți de la obiceiurile obișnuite de somn. Dacă micuțul adormea singur în pătuț, evitați să începeți să îl culcați cu dumneavoastră în pat. Respectați o rutină conștientă de culcare- hrănirea, băița, cântecelul sau povestioara de seară, etc.
5. Evitați asocierile de somn negative- oferiții confort după cum este necesar, dar evitați să începeți să restabiliți vechi obiceiuri nesănătoase de somn. Evitați să îl legănați sau să îl alăptați până adoarme. De asemenea, dacă renunțase la suzetă, evitați să îi dați iar suzeta în timpul unei regresii de somn.
În concluzie, regresiile de somn sunt evenimente normale care au loc în cadrul proceselor de dezvoltare și creștere fiziologică ale micuților dumneavoastră. Încercați să respectați pe cât posibil sfaturile de mai sus, să vă înarmați cu răbdare, și să vă bucurați de fiecare clipă petrecută alături de micuții dumneavoastră.