O vacanță cu copiii în România este mereu idee bună. Țara noastră are locuri de vizitat minunate, obiective turistice încărcate de istorie și tradiții, peisaje superbe, mare, munte, deltă, o mulțime de peșteri și cascade, castele și cetăți. România abundă în locuri minunate ce merită vizitate și obiective turistice care atrag călători din toate colțurile lumii. Așadar, o vacanță cu copiii pe plaiurile mioritce este o idee foarte bună, un mod ca ei să cunoască măcar o parte din frumusețile ce ne înconjoară, și tot odată un prilej de a petrece timp împreună.
Când ai o țară întreagă la dispoziție, nu știi de unde să începi cu vacanța. Noi am găsit câteva locuri din România care merită vizitate împreună cu copiii și ne-am gândit să le împărtășim părinților dornici de aventură împreună cu piticii lor. Drum bun și spor la făcut bagaje, că distracțiile nu lipsesc!
Brașov- orașul de la poalele Tâmpei
Plin de istorie și cultură, cu o poziție geografică impresionantă și înconjurat de peisaje deprinse parcă din basme, orașul de la poalele Tâmpei vă va impresiona cu siguranță. Brașov este destinația de vacanță preferată de mii de turiști anual datorită obiectivelor turistice pe care orașul le pune la dispoziție. Este, fără îndoială, unul din cele mai frumoase orașe din România; mai jos vă vom prezenta care sunt cele mai frumoase locuri și puncte de atracție turistică pe care le puteți vizita în Brașov.
Centrul vechi- Piața Sfatuli: deși centrul orașului nu se întinde pe o suprafață foarte mare, acesta este plin de monumnete istorice, cafenele, restaurante, iar diferite evenimente culturale sunt organizate foarte des aici; printre clădirile marcante pe care le puteți vedea în Piață se numără: Casa Sfatului, Biserica Adormirea Maici Domnului, Casa Negustorilor, Casa Mureșenilor.
Biserica Neagră: un alt loc marcat de istorie, în care veți avea șansa să vedeți cel mai mare clopot din România, cu o greutate de peste 6.000kg, este Biserica Neagră. Considerat cel mai mare lăcaș de cult construit în stil gotic din sud-estul Europei, aceasta și-a căpătat numele în anul 1689, când o mare parte din biserică a luat foc.
Strada Sforii: deși la prima vedere pare un drum ca oricare altul, Strada Sforii deține un record absolut, fiind cea mai îngustă stradă din Europa. Situată între străzile Cerbului și Poarta Șchei, aceasta măsoară o lungime de 80 de metri și o lățime de doar 1,30 metri, fiind un loc perfect în care să faci o plimbare de seară atunci când ești în Brașov.
Muntele Tâmpa: Pentru a admira orașul Brașov în adevărata sa splendoare și pentru a te bucura de peisajele naturale deosebite, trebuie să urci pe muntele Tâmpa. Poți ajunge aici foarte ușor, cu telecabina, iar în timpul drumului poți avea o imagine de ansamblu asupra orașului și numeroaselor sale atracții turistice. Tot pe muntele Tâmpa vei vedea îndeaproape emblema orașului Brașov și te vei plimba pe marginea zidului cetății, unde vei admira împrejurimile și te vei bucura de aerul curat.
Muzeul de Istorie din Brașov: Clădirile impresionante pe care le poți vizita în Brașov sunt o oportunitate bună de a fi martor la trecutul încărcat de istorie al acestei așezări, însă dacă vrei să afli mai multe despre toate evenimentele petrecute și despre oamenii care au locuit aici de-a lungul timpului, trebuie să vizitezi și muzeul de istorie. Situat în Piața Sfatului, muzeul cuprinde o colecție vastă de obiecte istorice din toate epocile și îți oferă posibilitatea de a înțelege cum s-au dezvoltat aceste locuri, de la începuturile umanității și până în prezent.
Sinaia- orașul regelui Carol I
Sinaia este un oraș în județul Prahova, Muntenia, România. Situat în Valea Prahovei, el s-a dezvoltat odată cu această regiune turistică și a fost ales drept reședință regală de către Carol I, care a construit aici castelul Peleș. Iată câteva obiective turistice importante din Sinaia și împrejurimi.
Castelul Peleș: Aceasta este o construcţie de referință nu numai pentru Sinaia, ci şi pentru România. Piatra sa de temelie a fost pusă în ziua de 22 august 1875. Locul construcţiei, respectiv suprafața din Valea Peleşului, fusese cumpărată de domnitorul Carol I ( 1866-1881) şi Rege între anii 1881-1914. În acelaşi timp se ridică şi alte construcţii anexe cum ar fi : Corpul de Gardă, Economat-ul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică. Ceva mai târziu se va construi Vila “Şipot”, ce va fi pentru un timp locul de lucru al arhitectului Karel Liman şi la indicaţiile căruia se va desfășura construcţia Castelului Pelişor precum şi Vila Regelui Ferdinand de la Stâna Regală (actuala Poiana Stânii).
Mânăstirea Sinaia: Mânăstirea ortodoxă Sinaia reprezintă unul dintre obiectivele cele mai importante care merită toată atenţia. Mânăstirea Sinaia, veritabilă catedrală a Bucegilor, este situată într-un cadru mirific. Aceasta datează de la sfârşitul secolului XVII şi reprezintă cartea de identitate a oraşului, deoarece este prima construcţie din spațiul actualei staţiuni. Mânăstirea Sinaia este închinată Sfintei Fecioare Maria, iar, ulterior, denumirea de Sinaia s-a extins şi asupra localitaţii. Construcţia mânăstirii a durat 5 ani, din 1690 pană in 1695. Scopul amplasării în acest loc a fost unul dublu : în primul rând trebuia sa fie o fortăreaţa de apărare şi de protecţie pentru drumul comercial existent de-a lungul Văii Prahovei, iar în al doilea rând de a asigura un adăpost numeroşilor pustnici existenţi în munţii Bucegi.
Stânca Sfânta Ana: este un loc învăluit în legendele munţilor Bucegi. Aceasta a fost la un moment dat locaţia unui vechi schit, mica grotă şi cele câteva inscripţii de pe pereţi amintind azi de acest moment. Mai târziu, în 1897, Societatea Carpatină Sinaia, fondată de un grup de drumeţi entuziaşti precum Tache Ionescu, Bucura Dumbrava, arhimandritul Nifon şi Iosif Sângiorgian, a construit aici primul pavilion din lemn, dispărut azi. La baza acesteia, se află o mică poieniţă. Pe platforma nivelată de la baza stâncii, care mai există şi astăzi, erau mai tot timpul rânduite trăsuri, iar vizitatorii, în ţinute elegante, îşi clăteau privirea cu panorama superbă a oraşului.
Casa memorială “George Enescu”: Aceasta se află situată în cartierul Cumpătu, cartier al oraşului Sinaia situat pe versantul drept al râului Prahova. În destinul strălucit al lui George Enescu, oraşul Sinaia şi vila “Luminiș” au o semnificaţie aparte. George Enescu şi-a organizat viaţa în aşa fel încât, în perioada dintre concerte, să-şi afle răgazul de a putea scrie, făcându-şi un refugiu din vila de la Sinaia.
Parcul Dimitrie Ghica: a fost înfiinţat în anul 1881 şi amenajarea s-a făcut sub îndrumarea elveţianului Eder. Pe lângă suprafaţa sa mare, acesta adăposteşte mai mulţi arbori seculari iar în interiorul său se desfășoară, pe o scenă amenajată, numeroase concerte. Iarna se montează şi un patinoar. Bine plasat, la umbra copacilor, se afla Muzeul Rezervaţiei Bucegi. Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce străbat parcul, busturile unor personalităţi care au locuit sau doar au vizitat oraşul Sinaia: Mihai Eminescu şi Ion Creangă, Nicolae Bălcescu, renumitul pașoptist şi istoric în același timp, precum şi Dimitrie Ghica al cărui nume îl poartă parcul.
Sighișoara- Perla Transilvaniei
Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România și printre puținele cetăți medievale din Europa care mai sunt încă locuite. Reprezintă o locație superbă, cu o arhitectură remarcabilă, încărcată de istorie și un pitoresc aparte. Datorită arhitecturii sale, a poziției dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea ”Perla Transilvaniei”. Planul orașului- cetate este caracteristic orașelor germane întemeiate în evul mediu târziu. Iată mai jos câteva locuri de vizitat în Sighișoara.
Cetatea Sighișoara: Sighișoara este printre puținele cetăți medievale încă locuite, ea fiind înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Cetatea este construită pe două “etaje”. Pe cel de sus se află Biserica din Deal și Școala, iar la bază sunt clădirile cetății. Zidul a fost construit în secolul al XIV-lea, având o înălțime cuprinsă între 4 și 14 metri, având din loc în loc turnuri de apărare ce aparțin diferitelor breșe meșteșugărești.
Turnul cu ceas: Turnul cu ceas este emblematic pentru Cetatea Sighișoarei. Acesta este înalt de 64 de metri și este așezat în partea sud-estică a fortificației. Turnul cu ceas este unul dintre cele două turnuri de poartă ale Cetății, dominând piețele Orașului de Sus și Orașului de Jos. Spre deosebire de celelalte turnuri ale Cetății, acesta nu a aparținut niciunei bresle, ci a fost al autorității publice, fiind sediul Sfatului Orășenesc. Partea inferioară a turnului datează din secolul al XIV-lea, Iar nivelurile superioare au fost construite ulterior.
Biserica Mănăstirii Dominicane: Biserica Mănăstirii Dominicane a fost pentru prima dată menționată documentar în 1298. Aceasta a aparținut călugărilor dominicani până la alungarea acestora și trecerea sașilor la lutheranism. Forma actuală a căpătat-o după marele incendiu din 1676. În patrimoniul bisericii se află printre altele o cristelniță de bronz turnată în 1440 și 39 de covoare orientale.
Biserica din Deal: Biserica este construită pe un platou, în partea cea mai înaltă a Dealului Cetății, fiind una din puținele biserici din Transilvania cu criptă sub cor. La interior sunt păstrate fragmente de pictură din intervalul 1380-1520. Biserica păstrează valoroase piese de mobilier gotic, din piatră, dintre care se remarcă tabernacolul. Stranele din cor (1523) sunt opera unui cunoscut atelier de mobilier renascentist din Sighișoara condus de celebrul Johannes Reychmut.
Casa Vlad Dracul: Casa Vlad Dracul se afla în Piața Turnului Sfatului, unde se presupune că a locuit, până la vârstă de 4 ani, Vlad Țepeș. În această casă funcționează în prezent un restaurant.
Scara acoperită a școlarilor: Scara a fost construită pentru ușurarea accesului elevilor spre Școala din Deal și are 175 de trepte. Pe fațadă s-au imitat elemente din epoca Renașterii.
Sibiu- Capitala Culturală Europeană
Orașul Sibiu este un centru cultural și economic important din sudul Transilvaniei și unul dintre cele mai înfloritoare orașe ale zonei. În anul 2007, orașul a fost Capitala Culturală Europeană împreună cu orașul Luxemburg, iar în prezent, Sibiul este unul dintre orașele cu un nivel foarte ridicat de investiții străine din România. O vacanță în orașul medieval Sibiu este ocazia perfectă pentru a descoperi cele mai frumoase obiective turistice din oraș și împrejurimi. Iată ce puncte turistice nu trebuie să ratați când mergeți în vacanță în Sibiu.
Podul Minciunilor: Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sibiu, Podul Minciunilor este pasarela pietonală din centrul istoric al orașului. Despre Podul Minciunilor s-au spus o mulțime de legende, dar cea mai cunoscută este aceea conform căreia podul „ar avea urechi” dar și „puteri inexplicabile”, iar orice minciună spusă aici se va afla. Podul Minciunilor din Sibiu a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic al orașului.
Turnul Sfatului: În Sibiu, Turnul Sfatului este situat între cele două piețe importante ale orașului și a fost din totdeauna considerat un simbol reprezentativ al orașului. Este un obiectiv turistic pe care vizitatorii orașului nu îl ratează deoarece la ultimul etaj al turnului este un punct de observație asupra întregului oraș Sibiu.
Gradina zoologica: În Pădurea Dumbrava Sibiului vei găsi cea mai mare grădină zoologică din România, locul unde încă există lupi iberici aduși de la Zoo Veszprem, Ungaria. De asemenea, grădina Zoo din Sibiu este prima grădină din întreaga țară care a cumpărat o pereche de zebre. Este un important obiectiv turistic deoarece aici se găsesc peste 200 de exemplare din 53 de specii de animale.
Biserica evanghelică: Dacă ajungeți în Sibiu, nu ratați Biserica Evanghelică, unul din cele mai importante puncte de atracție turistică din oraș. Aici este înhumat baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei. Catedrala, situată în Piața Huet, impresionează cu arhitectura sa gotică, fiind considerată una din cele mai frumoase biserici din Transilvania.
Muzeul ASTRA: Este un obiectiv turistic al orașului Sibiu care se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, tocmai din acest motiv este considerat unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România. În jurul lacului ve-ți găsi creații ale civilizației populare tradiționale, preindustriale românești, dar și case, ateliere și clădiri.
Muzeul Brukenthal: Este cel mai vechi muzeu din țară, dar și cel mai mare din sud-estul Europei. Puțini știu că în anul 1968 Muzeul Brukenthal a fost spart, iar din interior au fost furate opt tablouri care, la acel moment, valorau suma de 25 de milioane de dolari. Este primul muzeu din România care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural Europa Noastră în 2010, dar și primul muzeu din România care a fost admis în Clubul de Excelență The Best in Heriage. Datorită tuturor acestor povești și nu numai, muzeul este acum unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Sibiu.
Cluj-Napoca- orașul comoară
Orașul medieval Cluj a devenit în ultimii ani o destinație des vizitată de turiștii din întreaga lume datorită istoriei fermecătoare regăsite la fiecare pas, dar și a poveștilor fascinante din spatele clădirilor înalte.
Orașul Cluj-Napoca a fost prezentat drept „orașul comoară” de către istoricul clujean Kuckacs Jozsef în cartea sa, dar și „poarta” spre nordul Transilvaniei în partea a treia a seriei de documentare „Wild Carpathia”. Află care sunt cele mai frumoase și mai fascinante locuri și monumente de vizitat în Cluj-Napoca!
Piața Unirii și Biserica Sf. Mihail: Acum cunoscută drept Piața Unirii, în trecut locul a constituit miezul orașului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Piața are cea mai mare dimensiune din vechile piețe ce se află în centrul și sud-estul Europei, aproximativ 220 m pe 160 m, ulterior s-au format și piețe mai mari. In mijlocul pieței se regăsește Biserica Sf. Mihail, dar și Statuia lui Matia Corvin.
Piața Muzeului și Casa Matei Corvin: Poartă această denumire după Muzeul de Istorie al Transilvaniei care se regăsește în capătul Pieței. Acum, Piața Muzeului este o frumoasă zonă pietonală, unde vei regăsi o mulțime de localuri fascinante, dar și Biserica Franciscană. În centru, vei vedea obeliscul Karolina, atracție realizată în amintirea vizitei la Cluj a împăratului Francisc I și soția acestuia, Carolina Augusta. Casa Matia Corvin sau Casa Mehffy, așa cum mai este cunoscută, este o clădire în stil gotic al secolului XV-lea, acum Universitatea de Arte și Design. Aici, în această casă, hanul orașului din acea vreme, s-a născut Matia Corvin, 23 februarie 1443, fiul lui Ioan de Hunedoara.
Parcul Central: Denumit și Parcul Mare, Parcul Central are o vechime de peste 180 de ani și este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a Clujului. Parcul Central este delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est și râul Someșul Mic la nord. Este obiectivul turistic înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România, în anul 2010.
Grădina Botanică: În Cluj-Napoca vei găsi o grădină botanică ce se întinde pe 14 hectare și unde cresc aproximativ 10.000 de categorii specifice. Aici, locația este împărțită pe mai multe compartimente: medicinal, economic, fitogeografic, sistematic și ornamental. Vă vor bucura cele peste 100 de specii de lalele, zambile, petunii, narcise, în funcție de sezon, dar și peste 300 de specii de trandafiri.
Cetățuia: Nu poți pleca din Cluj fără să urci pe Cetățuie. Cetățuia se regăsește pe malul stâng al Someșului și este o fortificație construită în perioada habsburgică, în vârful dealului Cetățuia. A fost clădită cu ziduri în formă de stea, cu 5 bastioane de colț, 3 porți și șanț de apărare.
Muzeul Farmaciei: Aproape de statuia lui Matei Corvin ve-ți vedea și Muzeul de Farmacie. Clădirea în care se află Muzeul este casa familiei Hintz, loc ce a servit drept spațiu pentru prima farmacie din Transilvania. Aici ve-ți descoperi cum se preparau pe vremuri doctoriile-minune, dar și cum erau ele depozitate și promovate spre vânzare. Mai mult de atât, se spune că aici se află și elixirul dragostei.
Teatrul Național și Opera Română: Nu ai cum să pleci din Cluj fără să treci pe aici. Porțile ambelor obiective turistice s-au deschis în anul 1919, în urma renașterii spirituale care a urmat – Unirea Transilvaniei cu România în anul 1918. Atât Teatrul, cât și Opera au fost construite într-un stil baroc-rococo și au o capacitate de 1.000 de locuri cu trei rânduri de logie.
Alba Iulia- Orasul Unirii
Aflat în inima Transilvaniei, oraşul Alba Iulia se mândreşte cu o tradiţie urbană de aproape 2000 de ani, de pe vremea când romanii i-au descoperit potenţialul. A avut zile de aur în vremurile medieval și este simbolul unificării în timpurile moderne. În zilele noastre, este oraşul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia. Într-un ţinut îndepărtat al bătrânei Europa e un oraş care a îmbrăcat în mai multe rânduri „haina“ rebelului şi şi-a purtat-o cu demnitate. Este oraşul în care au avut loc mai multe uniri politice şi religioase, de aici numele de Oraşul Unirii. În zilele noastre, Alba Iulia împărtăşeşte turiştilor o poveste plină de istorie şi cultură, iar sloganul turistic este Cealală Capitală.
Cetatea Alba- Carolina: Cetatea Alba Carolina este cu siguranță prima în topul celor mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia. Cetatea este împărţită în mai multe trasee turistice şi astfel, cei interesați pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Porţilor, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic. Fortificația de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România, care datează de mai bine de 300 de ani. Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia, cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.
Traseul celor Trei Fortificații: Vizitatorii care ajung pe „Traseul celor trei fortificații” au ocazia să se întoarcă în timp, să călătorească de–a lungul a două milenii printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Traseul este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății bastionare Alba Carolina, având conformația unui muzeu în aer liber. De pe drumul fortificațiilor se poate ajunge la Poarta a III-a a Cetății, mai exact la ceea ce este considerat în mod tradițional „Celula lui Horea”, deși sursele istorice arată că liderul Răscoalei din 1784 a fost întemnițat în Poarta a IV-a.
Șanțurile Cetății: Printre cele mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia se numără cu siguranță și Șanțurile Cetății. De Traseele șanțurilor Cetății puteți profita plimbându-vă pur și simpli. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Ve-ți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă neașteptate surprize pe întreg parcursul.
Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan: Monumentul este amplasat în fața Porții a III-a a Cetății, pe un deal artificial de pământ ce, în trecut, avea rolul de a proteja poarta principală a fortificației de tirul direct al artileriei în caz de asediu. Obeliscul a fost ridicat pentru marcarea a 150 de ani de la execuția lui Horea și Cloșca, conducătorii Răscoalei de la 1784. Prin dimensiuni și calitățile sale artistice, monumentul trebuia să fie la înălțimea evenimentului comemorat.
Catedrala Romano-Catolica: Ridicată în anul 1009, catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire din Alba Iulia și din județul Alba. Este, totodată, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia, dar și din județul Alba, fiind printre cele mai impresionante locuri de vizitat în Alba Iulia, unul dinre principalele obiective turistice ale orașului. Turnul catedralei măsoară, cu tot cu cruce, 56,7 metri și domină perspectiva orașului văzut din depărtare.
Muzeul National al Unirii: Este unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, ca patrimoniu și renume științific. Colecțiile sale numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu. Muzeul este locul în care vă puteți întoarce în preistorie, puteți zăbovi în vremea dacilor și romanilor, trece prin Evul Mediu, „participa” la Răscoala lui Horea, dar și la Războaiele Mondiale. Clădirea în care funcționează Muzeul Național al Unirii a fost ridicată între 1851-1853 și este cel mai mare edificiu în stil romantic din Alba Iulia. Rolul era unul bine definit, să-i găzduiască pe ofițerii armatei habsburgice din Cetate.
Râșnov- tărâmul dinozaurilor
Râșnovul reprezintă cea de a treia stațiune de interes național din județul Brașov și este una dintre zonele preferate pentru turiștii care caută relaxare, aer proaspăt, distracție, elemente de arhitectură speciale și istorie. Fiind poziționată strategic, undeva la interesecția drumurilor turistice din Brașov, localitatea Râșnov este la distanță aproape egală de Poiana Brașov, Brașov, Bran și Zărnești. Iată ce obiective turistice puteți vizita în Râșnov.
Cetatea Râșnov: Fortificația Râșnov reprezintă una dintre cele mai bine conservate cetăți de pe teritoriul Transilvaniei. Cetatea a fost construită, conform izvoarelor în secolul XVIII din lemn, cu ajutorul Cavalerilor Teutoni, dar clădirile din piatră sunt ceva mai noi, datând din secolul XIV. Cetatea este amplasată strategic și avea ca principal scop controlul intrărilor în Transilvania și apărarea împotriva atacurilor tătare. Materialul pentru fortificații a fost reprezentat de piatră și de cărămidă, cu ajutorul cărora au fost construite ziduri de 5 metri înălțime. În interior, se pot vizita mai multe obiective turistice cum ar fi muzeul de artă feudală în care pot fi văzute arme, mobilier de epocă, haine specifice și obiecte neobișnuite în prezent, cum sunt mesele de tortură și jugurile speciale pentru transportul prizonierilor. Cetatea are o incintă exterioară care se află lângă zidul estic și care este marginită de un turn pătrat și un zid fortificat.
Dino Parc: Dino Parc reprezintă în momentul de față cel mai mare parc cu dinozauri în mărime naturală din Sud Estul Europei. Este locul perfect pentru persoanele care vor să petreacă timp printre aceste creaturi fascinante care au dispărut de ceva timp. Parcul cu dinozauri este una dintre cele mai atractive destinații pentru copii din zonă. Dino Parc este situat lângă Cetatea Râșnov și pe traseul amenajat printre dinozauri există și panouri speciale cu informații inedite despre aceste speciii dispărute. După ce copiii văd toți dinozaurii pot intra în cinematrograful 9 D unde vor avea cu siguranță o experiență unică.
Peștera Valea Cetății: Această peșteră este singura din Brașov care a fost amenajată pentru turiști la standarde europene. Poate fi găsită la 3.5 kilometri de Râșnov, iar intrarea principală se află la altitudinea de 790 m. Peștera a fost deschisă pentru vizitatori din anul 2011 și a fost considerată un adevărat monument al naturii. Se află într-o zonă protejată a Masivului Postăvaru și este una dintre cele mai importante atracții ale zonei.
Peștera Râșnoavei: Peștera Rasnoavei se află în Masivul Postăvarul și este aproape de localitatea Râșnov din Brașov. Are o lungime de 390 m și este foarte frumos decorată cu elemente artstice unice. Această peșteră nu este accesibilă în sezonul ploios pentru că există pericolul de a se inunda. Persoanele care explorează peștera necesită echipament special pentru speologie.
Bran- Moeciu- zona de poveste de la poalele munților
Peisajele montane din România sunt o adevărată încântare pentru călători atât pe timp de iarnă, cât și în anotimpurile mai călduroase, iar una dintre cele mai pitorești destinații de munte pe care le putem găsi pe plaiurile mioritice este zona Bran – Moeciu, o zonă de poveste situată la poalele Pietrei Craiului, cu sate ce par a fi uitate în timp, pasuni de un verde desăvârșit, căpițe presărate și cu fel și fel de obiective turistice create de mâna și imaginația omului.
Castelul Bran: Fără doar și poate, Castelul Bran, în jurul căruia persistă legenda lui Dracula, este principalul obiectiv turistic pe care trebuie să îl bifați când ajungeți în localitatea Bran. Se găsește la 30 de kilometri de Brașov și poate fi observat de la kilometri depărtare stând semeț și impunător între masivii Pietrei Craiului și ai Bucegilor, în culoarul Rucăr-Bran. Această cetate medievală avea să fie, in anii ‘20, locuită de îndrăgita Regina Maria, care a și adus câteva modificări structurii castelului.
Peștera Liliecilor: Este o peșteră protejată de lege, situată pe teritoriul localității Peștera și adăpostește numeroase specii de lilieci, unele nemaîntâlnite în alte părți ale țării. Deși nu este amenajată din punct de vedere turistic, peștera este bine cunoscută de către localnici care adesea îi îndrumă pe vizitatori către această atracție a localității lor. Peștera Liliecilor se găsește la altitudinea de 950 de metri și, în trecut, avea să fie locul de cercetare pentru studenții Institutului de Speologie din București.
Munții Piatra Craiului: Munții Piatra Craiului oferă cele mai spectaculoase, dificile și impresionante trasee montane din Carpații românești. Sunt, fără îndoială, munții pe care doresc să iîi cucerească toți iubitorii muntelui din țara noastră, chiar dacă traseele lor vin cu numeroase impedimente și încercări. Crestele acestor zvleți Crai carpatini se întind pe latura de vest și nord-vest a culoarului Rucăr-Bran, iar cel mai înalt punct al lor este vârful La Om, poreclit Piscul Baciului, a cărui altitudine atinge 2.238 de metri.
Satul Moeciu de Sus: Moeciu de Sus reprezintă destinația perfectă pentru călătorii care doresc o zi sau două de relaxare în inima naturii, înconjurați de o frumusețe montană fără cusur și de ospitalitatea localnicilor. Liniștea satului de munte, aerul proaspăt, papanașii cu dulceață de afine, brânza de burduf și pastrama de oaie cu mămăliguță sunt ca un magnet pentru vizitatorii acestui sat. Localitatea se găsește la o altitudine de 1000 de metri și este creionată de poienițe înverzite pe care se perindă mai mereu oi, vaci și alte animale domestice, în spatele cărora se ivesc crestele albe ale Pietrei Craiului și ale Bucegilor.
Cheile Grădiștei: În mijlocul peisajelor minunate ale zonei Bran – Moeciu întâlnim unele dintre cele mai spectaculoase chei din țara noastră, Cheile Grădiștei. Acestea sunt situate în apropierea localității Moeciu de Sus și impresionează datorită peisajelor virgine care le înconjoară, dar mai ales datorită formațiunilor stâncoase ce intră în componența lor. Aproape de Cheile Grădiștei vei putea zări cascada La Chisatoare, o cascadă formată pe travertin, considerată a fi rezervație naturală.
Salina Praid
Salina Praid este o mină de sare gemă aflată în județul Harghita în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării și care formează triunghiul Praid- Ocna de Jos- Ocna de Sus. Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani, sub un climat tropical foarte cald. Stratul de sare se întinde în subsolul Transilvaniei și inițial avea o grosime de cica 400 de metri. Straturile groase de sediment care s-au depus ulterior deasupra orizontului de sare au presat stratul maleabil de sare, care s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1000 de metri.
Corpul de sare de la Salina Praid este pe orizontală o formă elipsoidă, iar la baza sondelor de explorare ar avea o adâncime de 2,8 kilometri, fiind cel mai mare corp diapirogen de sare gemă din țară. La Praid este una din cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Aerul de aici face foarte bine la câteva boli precum bolile tractului respirator. Aerul sărat de aici este ideal pentru infecțiile cornice ale aparatului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronșic, diverse forme de alergii, oboseală sau stare de anxietate.
Dacă ajungeți la Salina Praid cu siguranță ve-ți reveni pentru beneficiile pe care le are aerul sărat, dar și pentru activitățile pe care le puteți face aici:
– Centrul de spelo și climatoterapie: la 1250m de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafață; aici s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli in 1960;
– Galeria vinurilor: se găsesc peste 500 de sortimente de vin care provin din 25 de zone viticole din șase
țări;
– Ștrandul cu apă sărată: este cel mai modern ștrand al acestui ținut și conține două bazine cu apă sărată, șezlonguri, dușuri, baruri, vestiare și restaurante;
– Canionul de sare: reprezintă una dintre principalele atracți turistice de aici; săpăturile după exploatarea sări s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizolvat și le-a lărgit;
– Casa fluturilor exotici: un obiectiv turistic deschis în salină, unde puteți vedea fluturi exotici; ei provin din ferme de fluturi din țările tropicale.
Salina de la Turda
Reprezintă locul ideal unde să vă relaxați în mijlocul verii; se află în zona Durgău- Valea Sărat din Turda. Salina Turda este pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, începând cu 2015. Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, stratul de sare din subsolul Transilvaniei având o grosime de circa 400 de metri. Aerul de aici face foarte bine câtorva boli ale tractului respirator, aerul sărat fiind ideal pentru infecțiile cornice ale aparatului respirator.
Pe lângă aerul curat din Salină, aici puteți face diverse activități de relaxare. Găsiți teren de minigolf, până la masă de billiard, de tenis sau vă puteți plimba cu barca pe lacul mina Terezia.
– Vizită la Mina Ghizela: este mina în care se arată primele urme de exploatare la Salina Turda și despre care se spune că datează de pe vremea romanilor;
– Bowling: pentru 20 minute puteți juca o partidă de bowling în Salina Turda;
– Minigolf: puteți închiria terenul de minigolf pentru 20 minute.
Vulcanii Noroioși
Curbura Carpaţilor ascunde un monument al naturii deosebit, dar şi foarte rar în Europa ori în lume, Vulcanii Noroioşi din comuna Berca, judeţul Buzău. Vulcanii noroioşi sunt nişte movile conice, asemenea unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafaţa pământului, prin erupţia gazelor naturale care-şi croiesc drum de la adâncimi de circa 3.000 de metri spre suprafaţa pământului, printr-un strat de sol argilos, în combinaţie cu pânza freatică. Erupţia unui astfel de vulcan formează la suprafaţă conurile prin întărirea noroiului în contact cu aerul. Noroiul venit din adâncurile pământului este foarte lichid, motiv pentru care conurile au înălţime mica.
Cel mai uşor se ajunge aici, plecând din Buzău pe DN10 spre Braşov. Odată ajunşi în localitatea Cândeşti, facem dreapta spre satul Berca, de unde se ajunge cel mai uşor sus la vulcani. Distanţa este de aproximativ 30 de kilometri. Drumul urma în serpentine, printre livezi şi peisaje de vis iar la capătul acestuia se afla un platou întins cu o panoramă largă (se pot observa chiar şi Munţii Vrancei).
În total sunt trei zone cu vulcani noroioşi. Datorită straturilor de noroi uscat, locul are un aspect uşor selenar. Solul este arid, străbătut de multe şanţuri de diferite dimensiuni, formate de-a lungul timpului din cauza noroiului ce se scurge la ieşirea din crater. În cele trei areale cu vulcani noroioşi (Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Pâclele Beciu) nu există prea mari şanse de supravieţuire pentru diferitele plante. Din nefericire, mediul toxic de acolo „permite” doar câtorva arbori existenţa. Vulcanii de la Pâclele Mari au cea mai mare suprafaţă – 22 ha.
Cazanele Dunării
Cazanele Dunării și, implicit, Parcul Natural Porțile de fier sunt unele dintre cele mai apreciate obiective turistice din România, cucerind anual o mulțime de turiști dornici să descopere frumusețile locului. Cazanele sunt un sector din defileul Dunării, la trecerea prin Munții Carpați. Peisajele din această zonă sunt de-a dreptul fermecătoare, iar felul cum Dunărea curge printre pereții munților stâncoși îți taie respirația. Cazanele Dunării poartă această denumire din cauza vârtejelor care se formează la suprafața apei din cauza debitului mare pe care Dunărea îl are în aceste porțiuni stâncoase și înguste. Aici apa pare învolburată și uneori dă impresia că ar fierbe. Cazanele Dunării au o lungime de aproximativ 9 km. În unele locuri, fluviul se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. În acest permietru, Dunărea este mărginită de pereți verticali, stâncoși. În sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depășește 5 m pe secundă, iar adâncimea poate atinge 75 de metri.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare, pe teritoriul României, și Veliki Strbac, în Serbia. La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani.
Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic, în România și Mali Strbac, în Serbia.
Cei care ajung la Cazanele Dunării, pot opta pentru plimbări cu barca pe Dunăre, pentru a admira cât mai mult din frumusețile locului. În plus, în zonă există mai multe obiective turistice.
Chipul lui Decebal: Chipul lui Decebal a fost construit în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, în golful Mraconia. Locația este foarte frumoasă deoarece se poate admira fluvial șerpuind printre stâncile împădurite, aici regăsindu-se și cea mai mare adâncime a apei, 120 metri. Chipul lui Decebal este doar una dintre atracțiile turistice de pe Clisura Dunării, dar a devenit rapid cea mai importantă și cea mai accesată, atât de turiștii din România, cât și de cei străini.
Tabula Traiana: Un alt obiectiv turistic important al zonei Cazanele Dunării, o placă de marmură care datează din perioada primului război dacic.
Pestera sau Grota Veterani: Un tur complet al zonei, cu barca, include Tabula Traiana, dar şi alte două atracţii turistice. Respectiv Grota Veterani, de unde armatele austro-ungare trăgeau cu tunurile în corăbile turceşti. La peştera Veterani nu poţi ajunge decât pe apă. Cunoscută şi sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, grota, situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri, are o istorie încărcată de evenimente, ale căror începuturi se pierd în negura mileniilor.
Muzeul Portile de Fier: Muzeul Porțile de Fier este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunării Porțile de Fier, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.